Een vlamdetectiesysteem of vlammenmelder bestaat uit een besturingssysteem dat bewegend licht detecteert. Worden er in dit licht sporen van infrarood- (IR) of ultraviolet straling (UV) gedetecteerd, treedt het alarm in werking. Door zijn werking is een vlamdetectiesysteem uiterst geschikt voor ruimten waar stoom, rook of nevel aanwezig is. Een traditioneel branddetectiesysteem is minder betrouwbaar in deze ruimten.
Hoeveel vlamdetectiesystemen u nodig heeft, hangt af van het te beveiligen oppervlak. Ze worden zowel ingezet voor gehele ruimten als voor objectbewaking. Het is van groot belang het type vlammenmelder te kiezen die past bij de aanwezige stoffen en hun specifiek stralingspatroon.
HOE WERKT EEN VLAMDETECTIESYSTEEM?
De sensoren van een vlamdetectiesysteem reageren op stoffen met een kenmerkend stralingspatroon. Brandende waterstof, magnesium, zwavel en ammoniak hebben een hoge UV-straling maar geen IR-straling. Brandende koolwaterstoffen zoals hout, kunststof, alcohol en olie, alsook producten uit deze stoffen zoals aardgas, propaan en butaan, produceren zowel UV- als IR-straling. Het vlamdetectiesysteem van Somati detecteert deze tijdig zodat de brandschade achteraf beperkt blijft.